Start maken?
Waarom een holistische aanpak belangrijk is om compliant te blijven
In onze vorige blog bespraken we de toenemende regeldruk die veel topmanagers ervaren. Vaak wordt er dan snel een ‘verantwoordelijke’ aangesteld – een soort regisseur intern of extern, die moet zorgen voor naleving van wet- en regelgeving. Maar is dit de juiste manier om compliance aan te pakken? In deze blog willen we je laten zien waarom een holistische benadering van compliance niet alleen effectiever is, maar ook kostenbesparend kan werken.
Pak compliance holistisch aan
In plaats van het aanwijzen van meerdere verantwoordelijken voor afzonderlijke onderdelen van de wet- en regelgeving, kan het veel effectiever zijn om compliance holistisch aan te pakken. Wat houdt dat in? Het betekent dat je kijkt naar het grotere geheel – hoe alle afdelingen, processen en doelstellingen binnen je organisatie met elkaar verbonden zijn en elkaar versterken. Dit zorgt voor een meer geïntegreerde en gestroomlijnde benadering.
Denk bijvoorbeeld eens na over de vraag: Wat zou het betekenen voor jouw organisatie als compliance niet als een verzameling van losse projecten wordt behandeld, maar als een strategisch geheel? Als de verschillende afdelingen, zoals HR, IT, en legal, allemaal met elkaar samenwerken om één consistente benadering te creëren? Het antwoord is simpel: je creëert een cultuur van compliance die verankerd is in de organisatie zelf, wat de efficiëntie verhoogt, de kans op fouten verlaagt en kostenbesparingen oplevert.
Kosten besparen door een holistische benadering
Een holistische aanpak van compliance kan dus niet alleen de efficiëntie verhogen, maar ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Wanneer je compliance verspreid over meerdere afzonderlijke projecten en verantwoordelijken aanpakt, loop je het risico van overlapping, inefficiëntie en zelfs het dubbel uitvoeren van werkzaamheden. Dit kan leiden tot extra kosten in termen van tijd en middelen. Een holistische benadering zorgt ervoor dat alle compliance-activiteiten samenkomen, waardoor je processen stroomlijnt, duplicatie voorkomt en werklast beter verdeelt.
Bovendien helpt het om risico’s eerder te identificeren en aan te pakken, wat voorkomt dat je achteraf met hoge kosten geconfronteerd wordt door boetes of juridische problemen. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van privacy- en beveiligingsprocessen voordat er een datalek plaatsvindt. Ook kunnen veel complianceprocessen geautomatiseerd worden, wat de behoefte aan handmatige controle en externe consultants vermindert. Door de regie in één hand te leggen, kunnen dergelijke taken efficiënter en kosteneffectiever uitgevoerd worden, wat uiteindelijk bijdraagt aan lagere operationele kosten.
In de volgende blog
Samen uitdagingen overwinnen op het gebied van compliance en security vinden we uitdagend. Hoe we dat doen leggen we graag uit in onze volgende blog.